Sonda

Brak aktywnych sond

mamNewsa na Facebooku


Suflet serowy z dżemem wiśniowym z płatkami róży.

Region, Wszystko, mbc123 - 08.05.2017 11:02

A   A   A  
Suflet serowy z dżemem wiśniowym z płatkami róży.
Suflet z owocowo-kwiatową nutą

Składniki:
• 50 g masła (plus masło do posmarowania kokilek)
• 50 g mąki pszennej
• 500 ml mleka 3,2%
• 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
• 200 g sera cheddar
• 100 g sera parmezan
• 6 jajek
• dżem Wiśnia z płatkami róży Łowicz
• 1 i ½ łyżeczki musztardy (wyrazistej w smaku, np. rosyjskiej)
• szczypta soli
• szczypta białego pieprzu
• bułka tarta do wysmarowania kokilek

Dodatkowo do podania na stół:
• dżem wiśniowy z płatkami róży Łowicz

Masło rozpuść w garnku (najlepiej o grubym dnie), dodaj mąkę, całość wymieszaj. Dodaj mleko, cały czas mieszając, aby nie pozostały grudki. Całość przestudź. Białka oddziel od żółtek. Dodaj żółtka, gałkę muszkatołową, musztardę, sól, pieprz i wymieszaj. Dodaj starte sery, wymieszaj. Ubij białka na lekko sztywną pianę. Dodaj ¼ piany do przygotowanych wcześniej składników, delikatnie wymieszaj. Dodaj resztę piany i bardzo ostrożnie wymieszaj składniki. Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, pozbądź się nadmiaru. Przełóż foremki do zamrażalnika na 5 minut. Nagrzej piekarnik do 200°C (bez termoobiegu) i piecz suflet przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze przez ok. 20 minut. Podawaj od razu po wyciągnięciu z piekarnika, ponieważ suflet bardzo szybko opada. Doskonale komponuje się z łyżeczką dżemu wiśniowo-różanego.
Dodaj do: Wykop ten artykuł! Dodaj na Śledzik! Dodaj na Twitter! Dodaj na FaceBook! Dodaj na Blip! Dodaj na Pinger!     |     Wyślij link


Dodaj komentarz

Tylko zalogowani użytkownicy mogą pisać komentarze!

Nie masz jeszcze konta?! Zarejestruj się teraz!


Komentarze

Brak komentarzy!





Reklama Google
Polecamy również

Andrychow.org

 

 

 

 

 


0.13739800453186