Sonda

Brak aktywnych sond

mamNewsa na Facebooku


Sałatka z łazankami, szparagami i szynką parmeńską

Region, Wszystko, mbc123 - 09.05.2017 15:49

A   A   A  
Sałatka z łazankami, szparagami i szynką parmeńską
Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella proponuje sałatkę z łazankami, szynką parmeńską i szparagami idealnie sprawdzi się np. podczas eleganckiego przyjęcia. Kucharz podpowiada też jak ugotować idealne szparagi.

Szparagi gotujemy bardzo krótko. Wystarczy 60 sekund we wrzącej wodzie, żeby stały się chrupiące. Jeśli natomiast wolimy miękkie, trzymajmy je we wrzątku przez 4 minuty. Szparagi można także grillować – po 2-3 minuty z każdej strony albo usmażyć na oliwie na patelni. Ciekawym sposobem przyrządzenia szparagów jest też pokrojenie ich obieraczką do warzyw w cienkie, długie plastry – możemy jeść je wtedy od razu lub zmiękczyć kilkoma kroplami oliwy, cytryny i szczyptą soli.- podpowiada Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella.

POTRZEBUJESZ:
•makaron Lubella Łazanki 1 opakowanie
• zielone szparagi 1 pęczek
•pomidorki koktajlowe 200g
•szynka parmeńska 100g
• rukola 100g
• oliwa 150ml
• sok z cytryny 50ml
• musztarda 1 łyżeczka
• czosnek 1 ząbek
•parmezan 50g
•sól i pieprz do smaku



Czas przygotowania: 30 minut


Makaron Lubella ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente (ugotowany, ale sprężysty). Odstaw do ostudzenia, co jakiś czas nim potrząsając.


Oliwę, sok z cytryny, zgnieciony ząbek czosnku, musztardę, sól i pieprz włóż do słoika. Słoik zamknij i potrząsaj nim jak najmocniej przez ok. pół minuty. W ten sposób zrobisz szybki sos vinaigrette.

W dużej misce wymieszaj makaron z przekrojonymi na pół pomidorkami, szynką parmeńską, rukolą i przygotowanym sosem vinaigrette. Szparagi obierz i pokrój pod kątem (ukośnie) w długie cząstki. Zblanszuj je przez ok. 45 sekund we wrzątku, odcedź i wymieszaj z makaronem. Udekoruj całość kilkoma płatkami parmezanu.
Dodaj do: Wykop ten artykuł! Dodaj na Śledzik! Dodaj na Twitter! Dodaj na FaceBook! Dodaj na Blip! Dodaj na Pinger!     |     Wyślij link


Dodaj komentarz

Tylko zalogowani użytkownicy mogą pisać komentarze!

Nie masz jeszcze konta?! Zarejestruj się teraz!


Komentarze

Brak komentarzy!





Reklama Google
Polecamy również

Andrychow.org

 

 

 

 

 


0.11349987983704