Sonda

Brak aktywnych sond

mamNewsa na Facebooku


Szakszuka z ciecierzycą

Region, Wszystko, mbc123 - 23.05.2017 13:35

A   A   A  
Pyszne danie dla całej rodziny i na ogrodową imprezę.

NA 3 PORCJE POTRZEBUJESZ:
• kartonik przecieru pomidorowego Łowicz (500g)
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• pół czerwonej cebuli
• czerwona papryka
• mały por (biała część)
• ząbek czosnku
• 200 g ugotowanej ciecierzycy
• spora szczypta wędzonej mielonej papryki
• spora szczypta cayenne
• szczypta cynamonu
• szczypta soli i kolorowego pieprzu
• pół łyżeczki lubczyku
• 2 liście laurowe
• 3 jajka
• szczypiorek
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekanego pora.
Następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz opłukaną ciecierzycę. Podsmażamy całość, aż warzywa nieco zmiękną. Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy ogień, na wierzch wbijamy jajka.
Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie pieczemy około 10 minut, aż białka jajek będą ścięte. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Dodaj do: Wykop ten artykuł! Dodaj na Śledzik! Dodaj na Twitter! Dodaj na FaceBook! Dodaj na Blip! Dodaj na Pinger!     |     Wyślij link


Dodaj komentarz

Tylko zalogowani użytkownicy mogą pisać komentarze!

Nie masz jeszcze konta?! Zarejestruj się teraz!


Komentarze

Brak komentarzy!





Reklama Google
Polecamy również

Andrychow.org

 

 

 

 

 


0.0059370994567871